Wil jij weten of jij hoogbegaafd bent?
Je ziet bij je kind heel veel kenmerken van hoogbegaafdheid. Maar ergens blijft de twijfel bestaan of je het wel goed ziet.


De twijfel die je nu nog hebt wordt weggenomen met een hoogbegaafdheidsonderzoek.
Hoe je kind diep nadenkt over de wereld, een sterk rechtvaardigheidsgevoel heeft en snel leert. Hoe gevoelig hij of zij is, verbaal sterk en altijd nieuwsgierig. Maar ook de andere kant valt op: snel overprikkeld, verveeld door herhaling, en moeite om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten. Je vraagt je af: wat heeft mijn kind nodig, thuis en op school?
Een hoogbegaafdheidsonderzoek helpt je die vragen te beantwoorden. Het geeft je duidelijkheid over hoe je kind denkt en leert, en wat je kunt doen om daar beter op aan te sluiten. Je krijgt handvatten om in gesprek te gaan met school en keuzes te maken die passen bij wat jouw kind nodig heeft.
Duidelijkheid geeft rust. Voor jou als ouder om met vertrouwen stappen te zetten, en voor je kind om zich gezien en begrepen te voelen.
Misschien je twijfel je of zo’n onderzoek iets voor jullie is, ik vertel je er meer over in deze video.
“Zoals je onze kinderen hebt beschreven herkennen we hen er beiden sterk in.”
De verslagen geven voor ons gevoel veel weer van wat we zelf herkennen. Zoals je onze kinderen hebt beschreven herkennen we hen er beiden sterk in. We zijn daar erg dankbaar voor. Niet omdat cijfers en analyses alles bepalen. Wel omdat het ons sterkt richting plannen voor de toekomst en overleg met school.
Bertine
“Onze zoon gaf aan na het onderzoek graag nog een keer terug te willen komen”
Eveline is een fijne warme vrouw. Toen wij veel vragen hadden over HB en onze vermoedens uitte heeft Eveline tijd voor ons gemaakt om hierover met ons te sparren. Dit was zo’n prettige ervaring dat we het onderzoek voor onze zoon bij Eveline hebben afgenomen. Onze zoon gaf aan na het onderzoek graag terug te willen, wat duidde dat hij het onderzoek als fijn had ervaren.
Anne
“Achteraf is het heel fijn om bevestigd te hebben wat we eigenlijk al wisten.”
Wij zijn heel blij dat we bij Eveline terecht zijn gekomen.
We vonden het een enorme drempel om onze kinderen aan een test te onderwerpen en Eveline was hier heel begripvol in.
Achteraf is het heel fijn om bevestigd te hebben wat we
eigenlijk al wisten.
Melanie
Een veilige testomgeving
Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is dat je kind zich op zijn gemak voelt.
Dit is de voorwaarde voor een betrouwbaar onderzoek. Daarom neem ik de tijd om je kind te leren kennen en creëer ik een omgeving waarin het zich veilig voelt.
Aan het begin van het onderzoek ben jij er als ouder bij zodat je kind rustig met mij kan kennismaken. Tijdens het onderzoek is er alle ruimte om pauzes te nemen, even te spelen of tot rust te komen. We doen het op het tempo van het kind. Hierdoor krijgen jullie echt de duidelijkheid of er bij je kind sprake is van hoogbegaafdheid en handvaten wat je kind nodig heeft op school en in de thuissituatie.
Voor een betrouwbaar beeld wordt er ook gewerkt met de nieuwste intelligentietesten waardoor vermoedelijk hoogbegaafde kinderen nog beter onderzocht kunnen worden.


Hoogbegaafdheidsonderzoek
Basis- Vragenlijst & screeningslijst gevoeligheden
- Afname intelligentietest
- Observatie tijdens afname intelligentietest
- Verslag zonder adviezen
- Dit onderzoek is enkel geschikt voor toelating plusklas of HB onderwijs
Hoogbegaafdheidsonderzoek
Standaard- Vragenlijst & screeningslijst gevoeligheden
- Afname intelligentietest
- Observatie tijdens afname intelligentietest
- Uitgebreid verslag
- Adviezen in het verslag voor de thuis- en schoolsituatie
- Online nagesprek
Hoogbegaafdheidsonderzoek
Uitgebreid- Vragenlijst & screeningslijst gevoeligheden
- Afname intelligentietest
- Observatie tijdens afname intelligentietest
- Uitgebreid verslag
- Adviezen in het verslag voor de thuis- en schoolsituatie
- Online nagesprek
Wil je een hoogbegaafheidsonderzoek voor je kind?
“Zo knap dat ze binnen een paar uur jouw kind echt ziet.”
Op de dag van de test vond ons zoontje het erg spannend. Eveline weet precies hoe dit aan te pakken. Met veel plezier plezier heeft hij de test gemaakt en vraagt nog steeds wanneer hij terug mag. Het verslag volgde snel. Duidelijk en uitgebreid. Ze zag ons kind precies hoe wij hem ook zien (en wat school niet zag). Zo enorm knap dat ze binnen een paar uur jouw kind “echt ziet”
Bianca
“Onze zoon voelde zich al snel op zijn gemak bij Eveline en dat is echt niet altijd het geval.”
Wij kijken heel positief terug op het begaafdheidsonderzoek van onze zoon (5). Onze zoon voelde zich al snel op zijn gemak bij Eveline en dat is echt niet altijd het geval. Ze nam hem serieus. Ook uit de rapportage achteraf bleek dat ze onze zoon echt zag. We hebben nu het gevoel onze zoon iets beter te begrijpen en wat handvatten te hebben om hem beter te kunnen begeleiden.
Femke
“Pim werd gezien en gehoord en dat lazen we terug!”
Met de zorg en expertise waarmee Eveline de test heeft afgenomen, blijkt wel dat ervaring en kennis over de materie diepgeworteld zit. Met als middelpunt het kind. Pim werd gezien én gehoord. Dat lazen we terug in het verslag en de praktische tips die we na het telefonische consult hebben ontvangen. Na de kerstvakantie start Pim op voltijds HB onderwijs!!
Joyce
Jaren geleden stond ik waar jij nu staat.
Ik was een moeder die een heel sterk vermoeden had dat haar dochter en zoon hoogbegaafd waren. Ik had altijd weerstand gevoeld tegen intelligentie onderzoek. Immers vond ik dat een leerkracht gewoon moest kunnen zien wat mijn kind nodig had.
Ik wilde geen etiket of label. Ik wilde alleen dat mijn kind gezien werd.
Gelukkig kwam ik in contact met een onderzoeker in wie ik compleet vertrouwen had. Recht door zee en no-nonsense. Precies zoals ik zelf ook ben. Hierdoor durfde ik de knoop door te hakken en te kiezen voor een intelligentie onderzoek.
Nog steeds zijn wij enorm blij dat we de stap hebben genomen. In het verslag herkenden wij onze kinderen helemaal. We hadden eindelijk de bevestiging dat we het al die tijd bij het rechte eind hadden. We kregen allerlei praktische handvaten waarmee we zelf aan de slag konden. Maar nog belangrijker; voor de school was het ook een heel waardevol verslag. Zij hadden “het bewijs” dat onze kinderen echt hoogbegaafd zijn. En dit opende opeens allerlei deuren die voorheen gesloten bleven.
Doordat ik zag wat een hoogbegaafdheidsonderzoek ons opleverde besloot ik om ook zelf hoogbegaafdheidsonderzoeken af te nemen. Inmiddels heb ik, in de afgelopen jaren, al honderden onderzoeken mogen afnemen.
Veelgestelde vragen
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind onderzocht worden?
Kinderen vanaf 5 jaar kunnen worden onderzocht met de KIQT+. Deze intelligentietest die speciaal ontworpen is voor kinderen die vermoedelijk hoogbegaafd zijn kan worden afgenomen tot de leeftijd van 11 jaar. Kinderen in de leeftijd van 11 tot 16 jaar zullen onderzocht worden met de WISC-V. Is het kind ouder dan zal de WAIS afgenomen kunnen worden.
Met welke intelligentietest wordt mijn kind onderzocht?
Vanwege het feit dat het meest betrouwbare beeld van jouw kind kan worden vastgesteld met de KIQT+ heeft deze intelligentie test altijd de voorkeur wanneer het kind nog in de leeftijdscategorie 5 – 11 jaar zit. De KIQT+ is speciaal ontwikkeld voor het onderzoeken van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. De KIQT+ onderzoekt alleen jouw kind zijn vermogen op het gebied van abstract denken, logisch redeneren & visueel ruimtelijk inzicht. Hierom zal de KIQT+ altijd worden aangevuld met de CELF-5. Bij oudere kinderen kan enkel de WISC-V worden afgenomen.
Wat is de reden dat bij jongere kinderen altijd gekozen wordt door de KIQT+?
De KIQT+ is een kinder intelligentietest specifiek voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Bij de ontwikkeling van deze test is rekening gehouden met allerlei kenmerken van hoogbegaafde kinderen.
De opdrachten bij de KIQT+ loopt vrij snel op qua moeilijkheid. Hierdoor is de kans groter dat het kind gefocust op de opdracht blijft. De kans dat het kind afhaakt omdat langere tijd de opdrachten te makkelijk zijn en er teveel herhaling in zit is hiermee sterk verminderd.
Bij de afname van de KIQT+ krijgt het kind op alle onderdelen alle tijd om tot een antwoord te komen. Op geen van de onderdelen zit tijdsdruk in tegenstelling tot andere intelligentietesten. Veel (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen hebben veel moeite om onder tijdsdruk te presteren. Zij nemen liever langer de tijd om tot een goed antwoord te komen dan dat zij snel antwoorden met kans op het maken van een fout.
De KIQT+ hanteert ook een andere manier van het berekenen van de scores. Alle opdrachten mogen gemaakt worden ook wanneer zij al meerdere fouten achter elkaar gemaakt hebben. Dit is bij andere intelligentietesten niet het geval. Hierdoor is het mogelijk is dat kinderen teveel fouten hebben gemaakt bij de makkelijkere opdrachten, waardoor ze niet meer kunnen laten zien wat hun mogelijkheden zijn op moeilijkere opdrachten. Bij de KIQT+ kunnen kinderen de mogelijkheid krijgen om ook op moeilijke opdrachten te laten zien wat ze kunnen.
Hoelang duurt een onderzoek?
Hoelang een onderzoek duurt is altijd afhankelijk van het kind. Jouw kind krijgt alle tijd om in rust te opdrachten van de intelligentie test te maken. Over het algemeen heeft het kind bij een standaard onderzoek 3 uur nodig. Indien blijkt dat jouw kind hier niet voldoende aan heeft dan is er altijd een mogelijkheid om uit te lopen, doordat voor het onderzoek van jouw kind 4 uur in de agenda vrij gemaakt wordt.
Het uitgebreide onderzoek duurt 6 tot 8 uur en vindt op één dag plaats.
Tijdens de onderzoeken zal er met regelmaat pauzes genomen worden. Tijdens deze pauzes kan het kind eten, drinken en spelen.
Mijn kind is faalangstig. Heeft een onderzoek dan wel zin?
Jazeker. Dit is de grootste angst voor veel ouders. Dat het kind niet laat zien wat het kan en op moeilijke, uitdagende opdrachten geen antwoord wil geven. In de praktijk blijkt dat deze angst meestal onterecht te zijn. Tijdens een onderzoek laten de meeste kinderen meer zien dan in het dagelijkse leven.
Dit komt doordat het kind in een 1 op 1 situatie zit. Daarnaast maakt de onderzoeker ook gebruik van allerlei manieren om het kind te motiveren. Inmiddels heb ik jarenlange ervaring en lukt het mij om ook deze kinderen uitdagingen te laten aangaan.
Een onderzoek is juist zeer interessant wanneer je kind moeilijke zaken uit de weg wil gaan. Uit de observatie komt vaak naar voren wat jouw kind nodig heeft om juist wel deze uitdagingen aan te gaan.
Wat is het verschil tussen de onderzoeken?
Het basis onderzoek is enkel geschikt wanneer jij als ouder “bewijs” nodig hebt dat jouw kind hoogbegaafdheid is voor toegang tot een plusklas of hoogbegaafdheidsonderwijs.
Het standaard onderzoek wordt het meest gekozen door ouders en biedt zowel een bepaling van de hoogte van de intelligentie en bevat concrete adviezen zowel voor school als voor in de thuissituatie.
Het uitgebreide onderzoek bevat naast het intelligentie onderzoek ook een didactisch onderzoek. Een didactisch onderzoek houdt in dat je kind ook onderzocht wordt op het gebied van taal, rekenen, spelling en lezen, zodat er een volledig beeld komt van je kind wat het kan. Hiermee wordt het voor school nog makkelijker om aan de onderwijsbehoeften van jouw kind te voldoen.
De meeste ouders zullen voldoende hebben aan het standaard onderzoek. Twijfel je welk onderzoek het meest passend is neem dan contact met mij op.
Kan ik in termijnen betalen?
Na het ontvangen van het verslag volgt de factuur. Dit is het volledige bedrag voor het onderzoek. Mocht je liever in termijnen willen betalen dan is het mogelijk om dit vooraf aan te geven. Het is dan mogelijk om in 3 termijnen te betalen. Voor het betalen in termijnen zal er administratiekosten van in totaal €5,- worden berekend.